Delicias railway station

Zaragoza/Spain
Urban and sports facilities
2006-2008
ZAV. Zaragoza Alta Velocidad, S.A.
In collaboration with I3 consultores; Inmaculada Molina Chisvert
Delicias railway station
Plaza Sur
Delicias railway station
Delicias railway station
Delicias railway station
Delicias railway station

Project developed within the urban planning Master plan (PGOU) Of the surrounding área of Delicias Station (Area G-44-2). Includes the areas: Station square (South square), East block, Arrivalls and North Ring, for a total intervention area of . Built before the grand openning of Expo Agua in June 2008.

The square design has the same aesthetics and harmony of the station building, where water is the key element. Therefore it is defined a central space  with a water body that can be converted into a temporary ice skating rink, as well several water géisers that grow from the floor, providing movement and dynamism to this area. Leisure areas nearby the station façade are defined through wavy herbaceous masses, with almond trees and tamarix. An highlighted intervention is the lightning elements on fountains and under the glass pavement that goes along the station

The Eastern block it’s created after the railway tracks cover. The restringement of the concrete slab that limits the soil depth for tree plantation was the guideline for this proposal development.

The extension of the intervention area, requires new shadow areas in order to provide leisure spaces. Therefore several equipments were projected, such as water mirrors and pergolas (arbor), which will offer a pleasant connection between the residential neighbourhood and the train station.

It was made a careful selection of species that included a variety of grasses and aromatic species, which were geometrically displayed, using as an inspiration the typical medieval orchard. In depth soil areas, there were planted a selection of small trees to provide natural shadow.

Also founded over the track coverage, the arrival area is based in a central distributional island that works as a meeting point for all passengers. The intervention area is located over a concrete slab, restricting tree plantation. Therefore it is proposed the use of textile architecture in order to create shadow areas. It is contemplated the plantation of small trees, shrubs and grasses in determined leisure and circulation areas.

The proposal for the North Ring consists in a tree band, that looking from above, provides a variety of seasonal textures and colours. This stripe, located over a flat topography, draws a path amongst triangular platforms with soft slopes cut at 90º angle in the opposite sides, which will contrast with the initial level, which offers an easier panorama of the central space